×
  • ورود ثبت نام فراموش کرده ام

آخرین اخبار داخلی و خارجی

معرفی فرآیندی اثرگذار در صنعت مواد غذایی و نوشیدنی
اخبار خارجی 20 فروردین 543

معرفی فرآیندی اثرگذار در صنعت مواد غذایی و نوشیدنی

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////

معرفی پاستوریزاسیون و انواع آن

پاستوریزاسیون یک فرآیند در صنعت موادغذایی است که با هدف از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا موجود در مواد غذایی (جامد و مایع) و افزایش ماندگاری در محصول نهایی انجام می‌شود. انتقال بیماری‌هایی همچون تب تیفوئید، تب مخملک و سایر بیماری‌های مرتبط با باکتری‌های بیماری‌زا از فرآورده‌های غذایی به انسان با اعمال پاستوریزاسیون کاهش می‌یابد.

پاستوریزاسیون فرآیند گرمایشی است که برای از بین بردن میکروارگانیسم‌های موجود در نوشیدنی‌ها که باعث مصمومیت و بیماری در مصرف کننده می‌شود، بکار می‌رود. فرآیند پاستوریزاسیون بسته به نوع نوشیدنی به دمایی میان 100 الی 300 درجه گرما نیاز دارد.

این فرآیند علاوه بر حذف باکتری‌ها و پاتوژن‌های مضر، باکتری‌های مفید موجود در مواد غذایی را از بین می‌برد. پاستوریزاسیون گرم مواد مغذی را نابود می‌کند و طعم را تغییر می‌دهد. آنزیم‌های فعال که برای جذب مواد مغذی حیاتی است به دلیل گرمای بیش از حد عملیات پاستوریزاسیون تخریب می‌شود.

تجهیزات لازم برای پاستوریزه کردن بسیار پیچیده است و اگر به درستی انتخاب نشود، می‌تواند منجر به خراب شدن محصول نهایی گردد.

در مقابل پاستویزاسیون گرم، پاستوریزاسیون غیرحرارتی یا به اصطلاح سرد وجود دارد. طبق بررسی‌های انجام شده پاستوریزاسیون سرد می‌تواند ضمن افزایش ماندگاری محصول، ارزش غذایی را حفظ کند. انواع پاستوریزاسیون سرد در زیر آمده است:

برق: فعالیت ضد میکروبی متکی بر استفاده از دو الکترود است که باعث تولید میدان‌های الکتریکی پالسی، جریان ولتاژ بالا یا فرکانس‌های رادیویی می شود.

فشار: محصولات در یک مخزن با فشار بالا قرار می‌گیرند و با فشار بالا از طریق آب (فشار هیدرواستاتیک بالا) وارد می‌شوند. برای همگن‌سازی، آب و نوشیدنی‌ها مجبور به عبور از یک شیر کوچک و تقسیم به نانوساختار (میکونیزاسیون، همگن سازی فشار بالا) است.

سونوگرافی: محصولات از طریق امواج صوتی تولید شده و یا در حمام پردازش می‌شوند که فعالیت ضد میکروبی ناشی از کاویتاسیون نام دارد.

تابش: محصولات با تابش در طول موج‌های مختلف(اشعه ماوراء بنفش، تابش γ، پرتو الکترون) تحت پردازش قرار می‌گیرند. این فرآیند می‌تواند به طور مداوم یا متناوب (نور پالسی) باشد.

گاز: یکی دیگر از راه‌های جایگزین، فشار هیدرواستاتیک بالا است.

پلاسما سرد: پلاسمای سرد با استفاده از برق، تولید می‌شود که در نتیجه تخلیه الکتریکی و یونیزاسیون اتمسفر هوا است.

غشاء: استریلیزاسیون بر جداسازی فیزیکی میکروارگانیسم‌ها از طریق غشاء (میکرو یا نانوفیلتراسیون) متکی است.

منبع: onlinelibrary.wiley.com

نظـــرات