×
  • ورود ثبت نام فراموش کرده ام

آخرین اخبار داخلی و خارجی

الفبای توانستن: عملی شدن ایده صنعتی در قالب همکاری فناورانه در ICAN
اخبار مرکز 26 فروردین 423

الفبای توانستن: عملی شدن ایده صنعتی در قالب همکاری فناورانه در ICAN

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////

علمی شدن طرح " استفاده از فرآیند کاویتاسیون هیدرودینامیکی به منظور تولید نوشیدنی کاملا طبیعی و بدون استفاده از افزودنی و مواد نگهدارنده" در قالب همکاری فناورانه در ICAN

انتخاب رژیم غذایی سالم می‌تواند بر سلامت فرد تاثیر مثبت بگذارد. آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی موجود در میوه‌ها و سبزیجات خطر ابتلا به بیماری‌هایی همچون بیماری‌های گوارشی، قلبی و عروقی، سرطان  و ... را کاهش می‌دهند. مصرف آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌های غنی شده از ویتامین‌ها و مینرال‌ها می‌تواند روشی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن فرد باشد.

یکی از مسائلی که در فرآیند تولید نوشیدنی و آبمیوه‌ها بسیار حائز اهمیت است پاستوریز نمودن آن است. پاستوریزاسیون با هدف از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا در نوشیدنی‌ها و موادغذایی و در نتیجه افزایش ماندگاری محصول نهایی انجام می‌شود. این فرآیند با اعمال حرارت بالا به موادغذایی میکروارگانیسم‌های موجود در آن‌ها را که باعث مصمومیت و بیماری در فرد می‌شود را از بین می‌برد.

یکی از نکاتی که در روش‌های متداول همچون پاستوریزاسیون گرم باید توجه نمود این است که حرارت بالا علاوه بر حذف باکتری و پاتوژن‌های مضر، مواد مغذی موجود در نوشیدنی‌ها را هم از بین می‌برد و تولیدکنندگان می‌بایست پس از انجام فرآیند پاستوریزاسیون، مینرال‌ها و ویتامین‌ها را مجدد به آن‌ها اضافه کنند در نتیجه متحمل هزینه‌های اضافی در تولید می‌شوند.

محققین، پاستوریزاسیون سرد را تکنیکی برای حل این مشکل دانسته‌اند. یکی از روش‌های پاستوریزاسیون سرد، فرآیند کاویتاسیون هیدرودینامیکی می‌باشد. در این فرآیند با ایجاد حباب‌ وفروپاشی آن انرژی و فشار مورد نیاز برای فرآیند پاستوریزاسیون تولید می‌شود.

ایده‌ای صنعتی با عنوان" استفاده از فرآیند کاویتاسیون هیدرودینامیکی به منظور تولید نوشیدنی کاملا طبیعی و بدون استفاده از افزودنی و مواد نگهدارنده" توسط دانشجوی ارشد صنایع غذایی در ICAN وارد شد. پس از بررسی‌های انجام شده توسط کارشناسان و در نظر داشتن تجهیزات ساخت و تولید تخصصی پلتفرم نانوکاویتاسیون در مرکز این ایده مورد پذیرش قرار گرفت.

یکی از شرکت‌های مستقر در ICAN به نام شرکت پیام آوران نانوفناوری فردانگر (PNF)  با امکان‌سنجی دقیق این پروژه و با هدف توسعه کاربرد فناوری نانوکاویتاسیون، این ایده را پذیرفت و در قالب همکاری فناوری در بستر ICAN شروع به کار نمود.

نتایج حاصل از این پروژه نشان می‌دهد که عملکرد نانوکاویتاسیون بر پاستوریزاسیون نوشیدنی‌های تاثیر مثبت داشته است و می‌تواند ماندگاری آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌ها را افزایش بدهد بدون آنکه باعث حذف مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در آن شود.

این دستاورد می‌تواند برای تولیدکنندگان در صنعت نوشیدنی صرفه اقتصادی داشته باشد زیرا با استفاده از این فناوری، نیاز به افزودنی‌هایی همچون ویتامین، مینرال‌ها و موادمغذی کاهش می‌یابد. امکان عملیاتی شدن این تکنیک هم در صنایع کوچک و هم در صنایع بزرگ از مزیت‌های این فناوری می‌باشد.

 

 

نظـــرات